За роки діяльності в регіонах офіси Програми “U-LEAD з Європою” стали не тільки навчальною базою та консультативним центром з розвитку громад, а й майданчиком для наладження відносин, зародження нових ідей та проєктів.

Один з таких прикладів — організація заходу з розвитку волонтерства в об’єднаних територіальних громадах, на який були запрошені представники громадських організацій Запоріжжя. Школярі-волонтери Благодійного фонду “Імпульс.ЮА” презентували свою діяльність — від організації толок до лекцій в школах з теми булінгу і мастер-класів роботи у соцмережах. Звичайні підлітки, причому здебільшого із сімей зі складними життєвими ситуаціями, — і їх реальні дії та досягнення. На заході було багато питань щодо перших кроків підвищення активності молоді в громадах, мотиваційних підходах… І запитів щодо проведення заходів для налагодження співпраці та навчання не тільки спеціалістів, які працюють з молоддю, а й самих дітей. Тому радники офісу Програми “U-LEAD з Європою” вирішили з активістами благодійного фонду розробити проєкт, у якому б могли взяти участь і молодь, і дорослі, які будуть у подальшому з нею працювати.

— Вже три роки активно працюємо з молоддю у Запоріжжі. На запрошення наші волонтери-підлітки взяли участь у заході в регіональному офісі Програми “U-LEAD з Європою”, де власним прикладом довели дорослим, що молодь активна і багато на що спроможна, головне — зацікавити її. Після заходу було багато пропозицій щодо співпраці. Тому вирішили спробувати працювати з об’єднаними територіальними громадами. Порадились з радниками офісу щодо програми та формату, підготували проект — і здобули змогу провести триденний тренінг-інтенсив “Ліга успіху: Зустріч п’яти королівств” (для участі були на конкурсній основі запрошені п’ять громад), — розповідає директор БФ “Імпульс.ЮА” Микола Колодяжний. — При відборі учасників звертали увагу на мотивацію учасників. А також хотіли довести, що головне — дати поштовх і можливість молоді повірити в себе, свої сили. Ну і надати базові знання та показати напрацьовані на власному досвіді приклади можливих активностей. Це, судячи по результатах, вдалось. Працювали як командами, до яких входили і діти, і дорослі, так і провели окремі майстер-класи і тренінги для різних вікових категорій, виходячи з потреб.

Однією з учасниць була Плодородненська громада.

— Поштовхом став приклад команди фонду, що діти вразливих категорії такі активні та професійно і креативно працюютьУ нашій громаді підлітки просто не виходили за рамки пасивного комфорту,  розповідає Ольга Гноєва, керівник танцювального гуртка у Плодородненському будинку культури.  На тренінгах їм вдалося на власні очі бачити, як можна змінити життя на краще своїми силами. Раніше ніхто не займався молоддю і не питав їх думки. Зараз вони самі проводять опитування, я лише надаю допомогу, направляю — і маємо результат. Молодь активна і прагне до дії. За два місяці вже організували вечірку в стилі ретро, вечір настільних ігор, поїздку до Запоріжжя на захід «Американська музика як натхнення», розпланували заходи на лютий. Це і розважальний вечір 14 лютого, і акція “Замість гори сміття – клумба”, обираємо теми для тренінгів. Мало хто вірив, що таке можливе. Навіть мені говорили, що нічого не вийде. Але спробували — і маємо перші натхненні результати. За два роки багато відвідувала різноманітні тренінги в Запорізькому регіональному офісі U-LEAD – і з проектного менеджменту, і з організації заходів, і з комунікації. І тут просто склався пазл, коли до моїх знань додалась мотивація та знання дітей громади.

Наталя СЕЛЮКОВА

Новини громадянського суспільства